Tendinte in .Ro


Teatrul National Cluj a fost construit de celebra firma austriaca Fellner & Helmer

Teatrul National Cluj a fost construit de celebra firma austriaca Fellner & Helmer

Daca la Cluj Napoca exista deja un teatru inca din anul 1821, este vorba de Teatrul Orasenesc pe scena caruia erau montate preponderent piese in limba maghiara, Clujul facand parte in acel secol 19 din Imperiul Austriac apoi din Regatul Ungariei, efervescenta culturala din a doua jumatate a secolului 19 ce a cuprins intreaga Europa si a dus la construirea de teatre in toate orasele mari si medii de pe continent a atins si orasul transilvanean, autoritatile luand in calcul construirea unui nou teatru care sa serveasca mai bine cererea de evenimente culturale din partea locuitorilor Clujului. Cel mai mare sprijin venea din chiar partea primarului orasului, Géza Szvacsina, care in tinerete fusese pasionat de actorie.

Cererea pentru construirea teatrului a fost trimisa la Budapesta si, odata aprobata, au fost cautati constructori. In ciuda tensiunilor nationaliste existente la finalul anilor 1800 intre maghiari si austrieci, Parlamentul de la Budapesta a ales firma austriaca Fellner & Helmer pentru realizarea proiectului cladirii si ridicarea ei, sub semnatura prim-ministrului ungar din acea vreme, contele Istvan Tisza, in detrimentul arhitectilor maghiari din Transilvania care si-ar fi dorit sa asigure ei noul edificiu cultural din Cluj-Napoca. Protestele si discutiile in contradictoriu consumasera deja 3 ani de la demararea procedurilor administrative de la consiliul orasenesc si doar interventia prim-ministrului a pus capat certurilor.

Firma austriaca isi pregatise insa in tot acest rastimp planurile asa incat la scurt timp dupa atribuirea responsabilitatii a prezentat Consiliului Primariei din Cluj-Napoca primele schite ale proiectului cladirii la 29 februarie 1904, contractul intre Fellner & Helmer si Regatul Ungariei fiind semnat la 28 iulie 1904 dupa usoare retusuri aduse proiectului. Constructia efectiva a inceput la 15 septembrie in acelasi an iar inaugurarea cladirii s-a facut in ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentatie a trupei de actori a Teatrului Maghiar.

Firma austriaca Fellner & Helmer era renumita in Europa pentru constructia de teatre datorita profesionalismului arhitectilor sai dar mai ales rapiditatii cu care finalizau proiectele. In 39 de ani (1874-1913) austriecii au construit nu mai putin de 48 de teatre si 11 palate, fiind poreclita si “fabrica de teatre” pentru constructiile realizate in majoritatea oraselor europene: de la Viena, Praga, Berlin, Salzburg sau Zurich la Budapesta, Odessa, Sofia, Graz sau Hamburg. In Romania au mai construit Teatrul National din Iasi, Teatrul National din Oradea si Palatul de Justitie din Suceava.

Reputatia lor se datora unui nou tip de cladire pe care l-au prezentat beneficiarilor, un teatru cu holuri si foaier ale caror dimensiuni erau mai mari decat ale cladirilor ridicate in deceniile dinainte, arhitectii vienezi intuind ca noua burghezie va fi mai interesata de spectacolul din foaier decat de cel de pe scena. De asemenea o scara imperiala, de onoare, balcoane de asteptare la primul nivel cu vizibilitate catre aceasta scara de onoare aveau sa atraga atentia asupra personalitatilor care urmau sa soseasca la evenimentele culturale gazduite de teatrul respectiv.

Iar eficienta o datorau faptului ca la interior teatrele erau foarte asemanatoare iar la exterior arhitectii vienezi foloseau un singur tip de fatada ale caror elemente le permutau pentru a asigura diferentierea de celelalte cladiri sau o retusau dupa cum cereau autoritatile orasului in care construiau, scheletul de baza ramanand insa acelasi.

Curios cate teatre nationale sunt in Romania? Iata raspunsul (click aici)

Vezi si Clujul filmat cu o drona

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti