Tendinte in .Ro


Telegrafia optica a fost prima forma de comunicare la distanta

Telegrafia optica a fost prima forma de comunicare la distanta

Se intampla in anii 450 i.Hr. cand grecii au inventat prima forma de comunicare la distanta, folosind un sistem bazat pe semnale vizuale. De aici si numele de telegrafie optica, de altfel termenul “telegrafie” vine de la “tele” care inseamna “departe” si “graphein” care inseamna “a scrie”. De scris nu era nimic scris, comunicarea facandu-se cu ajutorul unor faclii aprinse cu care puteau fi transmise in mod facil informatii intre doua puncte indepartate.
 
Inventatorii acestui sistem au impartit alfabetul grecesc in 5 grupe a cate 5 litere (bine, mai putin ultima grupa ce continea doar patru litere, alfabetul antic grecesc continand 24 de litere) iar transmiterea mesajului se facea litera cu litera, astfel: expeditorul manevra doua faclii si, ridicand una dintre ele de una pana la cinci ori transmitea destinatarului grupa din care facea parte litera ce urma sa fie transmisa apoi, ridicand cealalta faclie de un numar corespunzator de ori, transmitea pozitia literei in grupa specificata inainte.

In acest fel grecii reuseau ca intr-un timp relativ scurt sa transmita informatii importante pentru politica sau administratia regatelor din Grecia antica sau informatii urgente in timpul razboaielor.

Iata in continuare si cele 24 de litere ale alfabetului grecesc din acea perioada: Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta, Theta, Iota, Kappa, Lambda, Mu, Nu, Xi, Omicron, Pi, Rho, Sigma, Tau, Upsilon, Phi, Chi, Psi si Omega, majoritatii dintre ele putandu-le gasi corespondente in alfabetul latin, nu-i asa?

Alfabetul grecesc
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti