Tendinte in .Ro


Telescopul Hubble a fost lansat dupa 44 de ani de cercetari

Telescopul Hubble a fost lansat dupa 44 de ani de cercetari

Lansat pe 24 aprilie 1990, telescopul Hubble a fost un proiect la care s-a lucrat constant din 1946 până la lansare. Problemele tehnice şi de buget au întârziat mereu lansarea lui, însă de mai bine de 20 de ani el este un mare succes al NASA şi al astronomiei în general. Situat în afara atmosferei terestre, el are avantajul că nu poate fi perturbat de fenomenele meteo din atmosferă.

Periodic, Hubble este întreţinut de către oamenii de ştiinţă ai NASA. 1993, 1995, 1997, 1999, 2002 şi 2005 sunt anii în care Hubble a intrat în reparaţii şi lucrări de mentenanţă, lucrări asigurate de astronauţi. În jurul anului 2020, telescopul Hubble îşi va încheia misiunea şi va iesi de pe orbita Pământului, urmând a fi înlocuit de mult mai performantul telescop James Webb. Numele telescopului Hubble a fost dat după un mare astrofizician, Edwin Hubble, cel care a demonstrat faptul că universul se extinde permanent.

Construcţia în sine a telescopului este una impresionantă din punct de vedere tehnic, cuprinzând ansamblul telescopului optic, alcătuit din oglindă şi sisteme optice. Naveta purtătoare, construită pe principiul unei rachete, are un înveliş de aluminiu uşor. Iniţial, Hubble a fost lansat cu o problemă la oglindă, motiv pentru care imaginile transmise nu erau exacte. Firma Kodak a fost deci însărcinată să proiecteze o altă oglindă, care să o înlocuiască pe cea construită de compania Perkin-Elmer. Cu toate acestea, oglinda Kodak nu a fost niciodată instalată pe Hubble din raţiuni de costuri: era imposibil de montat în spaţiu, iar aducerea lui Hubble înapoi pe Pământ ridica costuri uriaşe. Până la urmă, la prima lucrare de mentenanţă din 1993, Hubble a primit lentile de corecţie.

Hubble a oferit astronomilor informaţii exacte despre viteza de extindere a universului, informaţii care până la lansarea Hubble erau inexacte. Găurile negre intergalactice erau, în 1960, o simplă supoziţie, însă Hubble a oferit date exacte despre existenţa şi importanţa lor în univers. Planetele extrasolare, energia găurilor negre şi imagini nemaiîntâlnite ale universului sunt câteva dintre cele mai mari realizări ale telescopului.

Hubble este programat de la sol de o echipă de sute de oameni de ştiinţă şi ingineri, care programează explorarea universului şi asigură buna funcţionare a telescopului. În plus, datele din telescop sunt stocate şi analizate constant.
 
Iata la urmatorul link o imagine de mai mari dimensiuni a telescopului Hubble.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Telescopul Hubble