Tendinte in .Ro


Prăjitura tiramisu a fost creată în 1969

Prăjitura tiramisu a fost creată în 1969

Acest desert italian atât de apreciat în lumea întreagă a fost creat în anul 1969 de către un bucătar italian, desigur. Bucătarul, pe numele lui Carminantonio Iannaccone, a avut nevoie totuşi de 2 ani ca să perfecţioneze reţeta. Conform spuselor sale, reţeta se bazează pe ingrediente savuroase specifice zonei de nord a Italiei: cafea espresso tare, mascarpone cremos, ouă proaspete, lichior de Marsala dar şi celebrele pişcoturi italiene denumite savoiardi. Restaurantul unde a fost inventată reţeta se numeşte La Beccherie şi se află în Treviso, la nord de Veneţia, iar numele prăjiturii se traduce în engleză ca “pick me up” şi în română ca “trezeşte-mă” sau chiar “ridică-mă”, pentru că se spune că efectul gustului intens de cafea este unul revigorant şi energizant, dacă nu chiar afrodisiac.

Chiar dacă tiramisu este o reţetă relativ recentă, istoria gastronomică a zonei de nord a Italiei notează că încă din secolul al 17-lea un desert asemănător cu tiramisu a fost creat la Siena. Cu ocazia unei vizite a marelui duce Cosimo al III-lea de Medici, desertul a primit numele zuppa del duca, adică supa ducelui, bundica ducelui sau bagatela toscana. Însă şi veneţienii şi locuitorii din Torino îşi dispută originea prăjiturii, veneţienii afirmând că prăjitura a fost creată pentru curtezanele de aici, pentru ca ele să aibă energie pentru întâlnirile lor amoroase.

Aşadar, mai multe oraşe din câteva regiuni ale Italiei se luptă pentru paternitatea şi originile acestei prăjituri care se bucură de succes nu doar în Italia ci şi în întreaga lume.

Desigur, reţeta a suferit numeroase modificări în funcţie de bucătarii care au preparat-o. Chiar dacă îngredientele care au consacrat această prăjitură sunt branza mascarpone, cafeaua tare, piscoturile italiene şi lichiorul de Marsala, savoarea prăjiturii este menţinută şi de alte ingrediente care iau locul celor originale. Astfel, brânza mascarpone poate fi înlocuită cu budinca de vanilie, cafeaua tare de ness iar lichorul de Marsala cu amaretto sau chiar cu esenţă de migdale amărui.

Reteta tiramisu e simplă, dar necesită atenţie: 4 gălbenuşuri de ouă proaspete se amestecă cu zahărul până ce acesta din urmă se topeşte total. Peste acest amestec se adaugă 250 de grame de brânză cremoasă mascarpone. Separat, se bat spumă cele 4 albuşuri şi se amestecă cu compoziţia cu mascarpone. Pişcoturile se înmoaie în cafea tare, aromată, neîndulcită, iar apoi prin vin licoros de Marsala (sau alt vin licoros), amaretto sau esenţă de migdale (în funcţie de ce aveţi la îndemână din cele trei). Pişcoturile se asează pe tavă, peste care se toarnă crema cu mascarpone. Ulterior, peste stratul de cremă se mai pune un rând de pişcoturi şi un altul din crema rămasă, iar apoi se pudrează din belşug cu cacao amăruie. Se lasă la frigider cel puţin o oră ca să se răcească.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti