Tendinte in .Ro


Torpilele umane au fost folosite ca arme in cel de-al doilea razboi mondial

Torpilele umane au fost folosite ca arme in cel de-al doilea razboi mondial

Daca japonezii au inventat kamikaze-le sacrificandu-si oamenii in numele tarii, europenii nu au vrut sa ia in calcul trimiterea la moarte a propriilor oameni mai ales cand tehnologia dezvoltata putea fi reutilizata iar misiunile erau secrete si de importanta capitala. Au creat un vehicul silentios care, beneficiind de echipaj uman, se putea apropia de navele inamice. Soldatii ce navigau calare pe vehicul plasau bambe cu detonare intarziata pe vaporul dusmanilor si se intorceau in liniste acasa. Misiunile erau indeplinite, bineinteles, in noptile intunecate pentru ca in cazul in care ar fi fost descoperiti, misiunea ar fi fost una sinucigasa, vehiculul nefiind capabil sa mareasca viteza pentru a scapa de sub un eventual tir de foc inamic.

Primii care au folosit un astfel de vehicul primitiv au fost italienii in noiembrie 1918, acestia reusind sa scufunde doua vapoare austriece intr-un port croat. Echipajul format din doi oameni nu avea insa un sistem pentru a respira sub apa si, trebuind sa stea cu capul deasupra nivelului ei, au fost descoperiti in timp ce se indepartau de navele austriece si luati prizoniei. Abia in 1938, tot italienii au fost cei care au dezvoltat o torpila umana capabila sa se deplaseze la mai multi metri pe sub apa cu tot cu echipajul prevazut cu costum de scafandru. Variante ulterioare au fost compuse din doua bucati, un cockpit inchis pentru soldati pentru drumul dus si care se detasa de torpila cand ajungeau la tinta si era folosit ca mina, soldatii intorcandu-se pe torpila catre baza lor; sau torpile umane care duceau alte torpile ce erau lansate, precum cele de pe submarine, la apropierea de tinta.

Per total utilizarea torpilelor umane in cel de-al doilea razboi mondial de catre italieni, germani si englezi a numarat mai multe esecuri decat succese dar acestea din urma au lasat pierderi grele in randul flotelor angajate in razboi, fiind astfel unele dintre cele mai eficiente arme din al doilea razboi mondial. Conceptul torpilelor umane este utilizat si astazi dar in scopuri mult mai pasnice, acelea de explorare a mediului subacvatic, atat in cercetare cat si ca divertisment.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Al doilea razboi mondial