Tendinte in .Ro


Primul tramvai stradal din lume a functionat la New York, in Romania la Timisoara

Primul tramvai stradal din lume a functionat la New York, in Romania la Timisoara

Primele tramvaie constau in platforme largi, cu pereti verticali si acoperite, cu scaune in interior si loc pentru bagaje pe acoperis, care se deplasau pe sine, fiind trase de cai. Primul serviciu de acest fel lega orasele Swansea si Mumbles din Tara Galilor incepand cu ziua de 25 martie 1807, linia avand o lungime de aproximativ 8 kilometri. Acest traseu detine si acum recordul mondial pentru cele mai multe forme de energie folosite in istoria existentei sale: cai, panze, aburi, electric, petrol si diesel.

Dar primul tramvai stradal beneficiind de o retea de linii in cadrul unui oras este considerat a fi cel din New York, pus in functiune in 1832, urmat fiind de orasul New Orleans, tot din Statele Unite, in 1835. Acestea foloseau cai si magari pentru tractiunea vagoanelor, de regula cate doi la un vagon. Ocazional erau folosite si alte animale iar in cazuri de urgenta, oameni.

In Romania, primul tramvai, de asemenea tras de cai, a functionat in Timisoara incepand cu anul 1869, inlocuit in 1899 de tramvaiul electric. Primul tramvai era construit din lemn si metal si avea o capacitate de transport de 12 oameni pe scaune si inca 8 in picioare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Tramvaie