Tendinte in .Ro


Trigliceridele pot cauza infarct miocardic

Trigliceridele pot cauza infarct miocardic

Alături de colesterol, trigliceridele sunt un tip de grăsimi conţinute de sânge. Dacă ambele tipuri de colesterol, cel numit colesterol LDL (colesterolul rău, cu densitate mică) şi cel denumit colesterol HDL (colesterolul bun, cu densitate lipoproteică mare) se află în compoziţia membranelor care protejează şi compun celulele din corp, trigliceridele sunt grăsimile care se află în rezervele adipoase din organism. Grăsimile nu sunt toate metabolizate pe loc atunci când mâncăm, de aceea surplusul este păstrat în organism sub formă de rezerve.

La un adult sănătos, trigliceridele nu ar trebui să depăşească 150 mg/dl, însă dacă analizele indică o valoare peste această cifră, e nevoie de o dietă mai echilibrată, de renunţarea la alimentele grase, la dulciuri şi la alcool care potenţează creşterea nivelului de trigliceride, dar şi de mişcare şi sport măcar o jumătate de oră pe zi. La o valoare a trigliceridelor de peste 500 mg/dl creşte riscul de accident vascular şi este neapărat nevoie şi de tratamente medicamentoase care să ajute la scăderea nivelului trigliceridelor din sânge. De asemenea, la aceasta valoare creşte şi riscul de diabet zaharat şi tensiune arterială, existând chiar şi riscul de infarct miocardic.

Aşadar, o dietă echilibrată cu un stil de viată în care sportul şi mişcarea sunt incluse sunt benefice pentru sănătate şi supleţe. Evitarea carbohidraţilor rafinaţi, cum sunt pastele din făină albă, dulciurile sau cartofii menţin un nivel optim de trigliceride în sânge. Se recomandă totodată înlocuirea grăsimilor saturate cu unele nesaturate, benefice. De exemplu, consumul de ulei de măsline în locul celui de floarea soarelui, evitarea cărnii de porc şi consumarea peştelui gras, bogat în Omega 3: somon, macrou, sardine.

Nivelul mare de trigliceride poate fi influenţat de o predispoziţie genetică, de vârstă (la peste 40 de ani), dar şi de boli precum diabetul, alcoolismul şi obezitatea, dar şi de fumat.

Un nivel mare de trigliceride, coroborat cu un nivel crescut al colesterolului LDL pot conduce la boli de inimă şi chiar la infarct. Din acest motiv, cele 2 sunt recomandate de obicei împreună în acelaşi set de analize medicale.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti