Tendinte in .Ro


Trufele sunt cele mai scumpe ciuperci din lume

Trufele sunt cele mai scumpe ciuperci din lume

Preţuri de 95.000 de euro per kilogram sau de 165.000 de dolari pentru o ciupercă gigant sunt ceva comun când vine vorba de trufe albe, numite şi “reginele ciupercilor”. Ele sunt considerate o delicatesă, provin din Italia, iar oamenii bogaţi se îngrămădesc să le savureze. Gustul lor este descris ca având arome de usturoi şi de pământ umed, însă este un gust specific şi nemaiîntâlnit la alte ciuperci. Alte trufe valoroase sunt cele denumite “diamantele negre”, originare din Franţa, din regiunea Perigord.

Cultivarea trufelor se numeşte truficultură şi, deşi trufele sunt greu de cultivat iar investiţia pentru o fermă de trufe se poate recupera după aproximativ 10 ani, există numeroase astfel de ferme. Însă cele mai multe trufe cresc spontan. În natură, ele se dezvoltă pe rădăcinile de stejar, de ulm, de salcâm sau de alun chiar şi la 30 de centimetri adâncime, ceea ce face ca recoltarea lor să fie o adevărată provocare.

Ţări ca Franţa şi Italia sunt renumite pentru comercializarea trufelor, considerate un rafinament culinar, însă şi China, Croaţia sau Namibia sunt ţări recunoscute pentru producţia de trufe. La recoltarea lor se folosesc caini special antrenaţi, care, la fel ca şi câinii folosiţi de poliţişti, adulmecă mirosul puternic emanat de trufe. Iniţial, la recoltarea trufelor se foloseau porcii, care scurmau pământul în căutarea faimoaselor ciuperci.

Trufele se servesc ca atare, crude, dar şi în salate sau cu paste. Unele tipuri de trufe se folosesc la preparea unor specialităţi de foie-gras sau brânzeturi franţuzeşti. Există însă şi ulei sau unt de trufe sau chiar vodca de trufe. Primul alcool cu trufe era o vodca infuzată cu trufe negre de Perigord. Ca orice produs considerat de lux, există şi o piaţă neagră a trufelor precum şi multe falsuri, ciuperci asemănătoare trufelor fiind oferite consumatorilor ca fiind veritabile.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti