Tendinte in .Ro


Desi hranitori, viermii Tubifex pot imbolnavi pestii de acvariu

Desi hranitori, viermii Tubifex pot imbolnavi pestii de acvariu

Avertismentul din titlu nu inseamna ca nu mai puteti hrani pestii din acvariu cu Tubifex. Dimpotriva, sunt foarte buni iar pestii dumneavoastra va vor multumi pentru mesele bogate in proteine. Atata doar ca trebuie sa aveti grija sa minimizati riscul infestarii pestilor cu boli specifice si sa dozati hrana bazata pe Tubifex. In cele ce urmeaza plusurile, minusurile si grija pe care trebuie sa o acordati acestor viermi.

Tubifex sunt, dupa cum le spune numele, viermi cilindrici, segmentati, numarand aproximativ 100 de segmente. In natura se gasesc in sedimentele si namolul de pe fundul apelor, rauri, lacuri, chiar instalatii pentru ape menajere. Sunt hermafroditi, fiecare individ fiind dotat atat cu aparat reproducator masculin cat si feminin, insa acestea se dezvolta si ajung la maturitate diferit in timp drept pentru care procesul de reproducere se desfasoara numai intre indivizi diferiti. Perioada de incubatie a oualelor depinde de temperatura apei, undeva intre doua si trei saptamani fiind necesare pentru a da nastere unei noi generatii de viermi.

Tubifex se hranesc cu materie organica aflata in descompunere in apa, sedimente, bacterii si materie vegetala. Viermii Tubifex supravietuiesc cu succes in ape poluate cu substante ce ar distruge alte forme de viata, formand un chist protector si reducandu-si metabolismul, aceasta metoda adoptand-o si in perioadele de seceta sau penurie de hrana.

Pentru pesti, Tubifex sunt o delicatesa, datorita proteinelor pe care le contin, cam de doua ori mai multe decat puricii de apa, in plus fiind si o sursa bogata de vitamine: A (pentru crestere), B (pentru circulatia sangelui) si D (pentru sistemul osos). Mai mult, sunt o hrana vie, motiv de bucurie pentru pestii pradatori. Chiar daca se gasesc usor la magazinele de specialitate ori pe cont propriu colectand namol cu ingramadiri de Tubifex de pe fundul apelor, trebuie avuta grija cu acesti viermi din cel putin trei motive:

 • data fiind proveninenta cel putin dubioasa a lor (ape stagnante, murdare, reziduale), e bine ca inainte sa ii dati drept hrana pestilor sa va asigurati ca viermii Tubifex sunt bine curatati, asa incat sa nu transmita boli pestilor din acvariu. Igienizarea se face fie prin spalarea lor sub un jet puternic de apa care sa duca la curatarea sistemului lor digestiv, ori lasandu-i nemancati timp de 2-3 zile, timp in care isi vor goli intestinele.
 • prea mult Tubifex dauneaza. S-ar putea ca pestilor sa le placa viermii si sa nu se mai opreasca din mancat, ceea ce ar putea duce la indigestie. Apoi, avantajul cantitatii mari de proteine vine si cu o deficienta, aceea a aminoacizilor. Dezvoltarea rapida a pestilor (ingrasarea lor) s-ar putea face cu riscul de a nu-i avea puternici si sanatosi.
 • in acvarii slab curatate Tubifex ar putea ocupa fundul acvariului, chiar sub forma unui covor gros, cel putin inestetic.
   
  Drept urmare, da pentru viermii Tubifex pentru pesti de acvariu, cu grija insa, si moderatie.
   
  Tubifex
  (fotografie realizata de Matthias Tilly)
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti