Tendinte in .Ro


Lungimea tubului digestiv uman este de 9 metri

Lungimea tubului digestiv uman este de 9 metri

Mai inalti ori mai scunzi, mai grasi ori mai slabi, oamenii sunt plini de curiozitati. Una dintre ele este legata de tubul digestiv a carui lungime medie este de 9 metri, de aproximativ 5 ori mai mare decat inaltimea acelorasi adulti.

Calculul incepe de la gura, unde alimentele sunt mestecate si umezite inainte sa treaca prin esofag, un tub lung de 25-30 centimetri ai carui pereti musculari produc contractii ondulatorii ce ajuta la transportarea bolului alimentar catre stomac. Odata ajunsa aici hrana intra sub actiunea acizilor gastrici si este descompusa, rezultatul fiind o pasta ce pleaca mai departe prin tractul intestinal inferior.

Tubul digestiv

click pentru zoom

Prima lui parte este reprezentata de intestinul subtire, format la randul lui din duoden – unde incepe procesul de digestie prin neutralizarea aciditatii din hrana, jejun – de unde sub absorbite in organism substantele nutritive, si ileon – unde ultimii nutrienti sunt preluati pentru alimentarea organismului cu energie.

A doua parte a tractului intestinal inferior este reprezentata de intestinul gros, format din cecum – unde se afla flora intestinala, colon – unde este absorbita apa, si rect – unde sunt depozitate materiile fecale. Cei 9 metri ai tubului digestiv se termina cu anusul utilizat pentru eliminarea acestora.

Pe langa tubul digestiv, alte 3 organe au un rol important in digestie: ficatul care pastreaza si proceseaza vitamine pentru organism si mai ales produce bila, vezica biliara care preia bila de la ficat si o furnizeaza duodenului si pancreasul care produce sucul pancreatic plin de enzime digestive, hormoni si insulina.
 
(Sursa foto: medipedia.ro)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Tubul digestiv