Tendinte in .Ro


Eolienele din Romania produc energie cat 3 reactoare nucleare de la Cernavoda

Eolienele din Romania produc energie cat 3 reactoare nucleare de la Cernavoda

Pentru ca am pornit inca din titlu cu o comparatie, sa prezentam pe scurt capacitatea centralei nucleare de la Cernavoda inainte sa detaliem despre numeroasele generatoare eoliene de energie instalate pe teritoriul Romaniei. Centrala Nucleara de la Cernavoda este dupa cum stiti singura de acest fel din Romania. Daca planul initial, redactat in anii ’80 ai secolului trecut, prevedea construirea a cinci reactoare nucleare, fiecare de o capacitate de 706 MW, in prezent sunt construite si functionale doar doua reactoare care, impreuna, produc energie electrica echivalentul a 18% din consumul national anual. Primul reactor a fost gata in 1996, al doilea in 2007, unitatile 3 si 4 fiind programate sa fie puse in functiune in 2014 si 2015.

Revenind la energia electrica produsa de centrale eoliene, la mijlocul anului 2013 puterea totala a celor peste 40 de parcuri de instalatii eoliene din Romania cumuleaza 2.200 MW, cam cat trei reactoare nucleare precum cele existente la Cernavoda. Printre ele se gaseste si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, aflat pe teritoriul comunelor constantene Fantanele si Cogealac, care cuprinde nu mai putin de 240 de eoliene verticale. Numai in anul 2012 au fost instalate centrale eoliene insumand 923 MW iar punerea in functiune a unor proiecte noi va continua si in anii urmatori ca parte din strategia de crestere a cantitatii de energie verde generata de Romania, la randul ei componenta a strategiei existente la nivelul Uniunii Europene si fata de care Romania si-a luat niste angajamente in acest sens. O mare parte din energia electrica astfel produsa va fi furnizata in reteaua nationala pentru consumul intern, o parte putand fi exportata.

Zona de est a tarii este cea care concentreaza cele mai multe parcuri eoliene, indeosebi datorita conditiilor de vant foarte bune. Astfel, judetele Constanta si Tulcea sunt impanzite de turbine eoliene, judetele Galati si Braila gazduind la randul lor instalatii eoliene, ca si judetul Caras-Severin din sud-vestul tarii.

Iata cele mai mari parcuri eoliene din Romania, dupa capacitatea instalata:

Parcuri eoliene Judetul Capacitate
Fantanele Constanta 347,5 MW
Cogealac Constanta 252,5 MW
Pantelimon Constanta 123,0 MW
Targusor Constanta 119,6 MW
Pestera Constanta 90,0 MW
Mihai Viteazu Constanta 80,0 MW
Salbatica 1 Tulcea 70,0 MW
Salbatica 2 Tulcea 70,0 MW
Corugea Tulcea 70,0 MW
Corni Galati 70,0 MW
Cernavoda 1 Constanta 69,0 MW
Cernavoda 2 Constanta 69,0 MW
Casimcea 1 Tulcea 50,6 MW
Casimcea 2 Tulcea 48,3 MW
Sfanta Elena Caras-Severin 48,3 MW
Gemenele Braila 48,3 MW
Dorobantu Constanta 45,0 MW

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti