Tendinte in .Ro


Tutunul contine si metale precum nichel, cadmiu si arsenic

Tutunul contine si metale precum nichel, cadmiu si arsenic

Tutunul, rudă în familia Solanaceae cu roşiile şi cartoful, a fost adus din America în Europa după marile descoperiri geografice, în jurul anului 1500. Destul de târziu dacă luăm în considerare faptul că pe continentul american triburile indigene cultivau tutun încă din anii 1500 înaintea erei noastre. Tutunul era folosit ca monedă de troc, la schimbul de produse, dar avea şi o puternică valoare simbolică în cadrul ritualurilor indigene: să nu uităm că negocierile la indienii nord-americani se purtau după ce toţi cei implicaţi fumau din pipa păcii.

Dacă spaniolii au fost cei care au adus prima dată tutunul în Europa, francezul Jean Nicot a fost cel care a dat tutunului utilitate în scopuri medicale, descoperind proprietățile antimigrenoase ale acestuia. De numele francezului este legată nicotina, substanţa conţinută de tutun. Despre nicotină se ştie că este toxică şi că ea este cea care provoacă dependenţa fumătorilor pentru că, absorbită chiar şi în cantităţi mici, 1 miligram este suficient, acţionează ca un stimulent pentru organism generând dependenţa. Studiile arată însă că tutunul conţine numeroase alte substanţe toxice care ajung să fie ingerate din ţigarete: metale ca nichelul şi cadmiul dar şi numeroşi fenoli şi formaldehide, chiar şi arsenic.

Pe lângă fumat, tutunul este folosit ca pesticid în agricultură dar şi în industria parfumurilor sau în cea farmaceutică. Există şi specii de tutun din genul Nicotiana care sunt plante ornamentale.

În ultima vreme, criticile faţă de efectele fumatului şi la adresa industriei tutunului sunt din ce în ce mai aprige, existând reglementări foarte clare cu privire la publicitatea pentru ţigarete dar şi cu privire la locurile speciale pentru fumat, în special în ţările din Occident. La nivel mondial se estimează că există mai bine de 1 miliard de oameni care fumează, ceea ce înseamnă cam o treime din totalul populaţiei adulte (de peste 18 ani) iar peste 5 milioane de oameni mor anual din cauze ce au legătură cu fumatul (cancer pulmonar, esofagian sau la pancreas, boli cardiace).

Tutunul poate fi consumat în ţigarete, unele aromate artificial sau chiar natural, în pipe, narghilele sau poate fi mestecat, aşa cum încă se întâmplă în multe societăţi tradiţionale.

Pentru că industria ţigaretelor este una de succes, contrabanda cu ţigări este şi ea înfloritoare. Marii producători de tutun sunt China, India, Brazilia şi Pakistanul iar aceste ţări sunt deseori acuzate că folosesc ca mână de lucru copiii pentru culegerea frunzelor de tutun. Trei mari companii îşi împart cotele de piaţă în această industrie: Japanese Tobacco International, British American Tobacco şi Philip Morris.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti