Tendinte in .Ro


Specialiştii degustători de ulei de măsline se numesc oleologi

Specialiştii degustători de ulei de măsline se numesc oleologi

Trei ţări îşi revendică descoperirea sa, Italia, Grecia şi Israelul, însă descoperirea lui trece de negura timpului. Uleiul de masline e menţionat din antichitate, când era folosit la gătit, ca ulei nobil al elitelor, pentru fabricarea parfumurilor antice, în practici medicale sau cosmetice. Şi azi, întrebuinţarea lui e diversificată, iar în cosmetică se foloseşte pentru masaj sau demachiere.

Aşa cum există un specialist în degustarea vinului, care se numeşte oenolog, la fel există şi un specialist în degustarea uleiului de masline: oleolog. Mai mult, specialiştii afirmă că există un întreg domeniu dedicat, oleologia. Uleiul de masline poate fi examinat simplu sau într-un pahar de vin alb. Specialiştii verifică aspectul, culoarea, mirosul, gustul, textura şi echilibrul uleiului. Astfel, un ulei poate să fie echilibrat când există un echilibru al savorilor sau cu note de vârf, atunci când o aromă e pregnantă faţă de celelalte. Unii specialişti pot spune cu exactitate din ce zonă provine un anumit ulei. Pentru o degustare alături de vin, se adaugă 50 de ml de ulei peste jumătate de pahar de vin alb, se încălzeşte în mână, după care se poate degusta.

În funcţie de gradul de coacere a măslinelor din care face parte, el este potrivit pentru anumite produse alimentare: uleiul extras din măsline verzi se potriveşte de minune cu peştele, iar cel din măsline negre cu cartofii sau carnea roşie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Uleiul de masline