Tendinte in .Ro


Ultrasunetele nu pot fi percepute de urechea umana

Ultrasunetele nu pot fi percepute de urechea umana

Ultrasunetele sunt sunete provocate de o cauză mecanică, au o intensitate mică, sunt imperceptibile pentru urechea umana în marea lor majoritate, însă au o frecvenţă mai mare de 20.000 Hz.

Sunetele cu frecvenţă mai mică de 20 Hz se numesc infrasunete, între 20 şi 20.000 Hz sunt acustice, iar tot ce este peste 20.000 Hz sunt ultrasunete, adică sunete ascuţite.

Ultrasunetele au numeroase utilizări în ştiinţă şi tehnică, de la tratamente medicale la dispozitive pentru alungarea insectelor şi animalelor (câini, pisici sau rozătoare cum ar fi şoarecii, şobolanii sau pentru combaterea cartitelor). În medicină, de pildă, ultrasunetele se folosesc la ecografii de orice formă sau în fizioterapie la tratarea inflamaţiilor sistemului locomotor (problemele musculare, osoase sau de tendoane sunt de obicei tratate cu ultrasunete cu o frecvenţă între 1 MHz şi 3 MHz), dar şi la tratamente estetice care elimină celulita.

La ecografie, mai ales la cea a femeii însărcinate, de exemplu, ultrasunetele sunt folosite în fascicul, care se reflectă şi astfel se realizează imaginea bebeluşului nenăscut. Ultrasunetele se folosesc la distrugerea calculilor renali, printr-o tehnică numită litotripsie. În tratarea celulitei, ultrasunetele produc microvibraţii, care ajută la îndepărtarea grăsimilor acumulate sub forma cojii de portocală. La 40 de KHz, procedura de slăbire cu ultrasunete nu este invazivă, dar poate fi dureroasă în anumite zone, deşi nu provoacă hematoame sau răni.

Detectarea auditivă a frecvenţelor înalte ale ultrasunetelor ţine de percepţia limitei superioare a frecvenţelor. Copiii mici au capacitate mai mare de detectare a ultrasunetelor decât un om în varsta, însă animalele percep cel mai bine aceste sunete înalte: cainii şi pisicile, şoarecii şi sobolanii, dar şi liliecii, balenele sau delfinii, despre ultimele 2 animale afirmându-se că au un adevărat limbaj bazat pe ultrasunete. Despre lilieci se ştie că folosesc ecolocaţia, bazată pe ultrasunete, care le arată unde în spaţiu găsesc hrană şi unde sunt obstacole pe care să le ocolească. Dresajul canin este eficient deoarece printr-un fluier pentru caini se emit ultrasunete pe care acestia le pot detecta.

Ultrasunetele stau şi la baza tuturor formelor de sonare, aparate care măsoară cu precizie distanţele şi adâncimea, mai ales submarină.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti