Tendinte in .Ro


Ruda din America de Sud a ursului brun este ursul cu ochelari

Ruda din America de Sud a ursului brun este ursul cu ochelari

Daca in Europa, Asia si America de Nord ursul brun face legea, pe continentul sud-american traieste o ruda mai ciudata a acestuia, anume ursul cu ochelari (Tremarctos ornatus). Numele venindu-i de la dungile de culoare bej de pe fata ursului, linii care aduc destul de bine cu forma unor ochelari de mari dimensiuni de parca ursul ar fi miop. La aceasta impresie contribuie si forma turtita a capului, ursul cu ochelari fiind ultima specie care prezinta aceasta particularitate a formei craniului.

Dimensiunile sale, pana la 2 metri lungime, 100 pana la 200 kilograme greutate pentru masculi, 35-80 de kilograme pentru femele, fac din ursul cu ochelari drept cel mai mare animal carnivor din America de Sud desi, daca va intrebati cu ce se hranesc ursii cu ochelari, s-ar putea ca raspunsul sa va surprinda: doar 5-7% din hrana lor este constituita din carne, restul fiind alcatuita din cactusi, nuca de cocos, miez de bambus, bulbi de orhidee si fructe pe care le gasesc cazute pe jos. Dintre animale prefera pe cele de mici dimensiuni: iepuri, sobolani, pasari care cuibaresc la sol, dar atunci cand sunt infometati nu se dau in laturi nici de la ataca si hrani cu caprioare, lame, vaci si cai din fermele situate in arealele lor.

Padurile muntilor Anzi din Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Paraguay, Bolivia si Argentina adapostesc ursii cu ochelari care teoretic sunt protejati legislativ in toate tarile in care isi au habitatul dar care, practic, sunt vanati indeosebi de braconieri pentru vezica biliara apreciata de catre medicina traditionala chineza, specia fiind declarata drept vulnerabila de catre organizatiile care supravegheaza aceasta specie. Padurile umede de la inaltimi intre 1.000 si 2.900 de metri altitudine sunt preferatele lor dar ocazional au fost vazuti si la doar 290 de metri altitudine ca si la 5.000 de metri altitudine in muntii Anzi unde este zapada, si pe pasuni montane si chiar si in zone desertice de la inaltime.

In prezenta oamenilor ursul cu ochelari prefera sa se retraga, de multe ori sa se catere in varful copacilor inalti din Anzi pentru a se pierde in coroana arborilor unde isi amenajeaza un soi de platforma ce are rol in sustinere in timpul de odihna si pentru pastrarea unor rezerve de hrana. Singurii lor dusmani naturali sunt pumele si jaguarii care ataca si ucid puii ursilor cu ochelari in zonele in care habitatele lor se intersecteaza. Nu se stie cat traiesc acesti ursi in salbaticie, estimarea situandu-se in jurul a 20 de ani, in captivitate cea mai mare durata de viata a unui urs cu ochelari fiind de 36 de ani si 8 luni.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti