Tendinte in .Ro


Vanguard 1 este cel mai vechi satelit aflat pe orbita Pamantului

Vanguard 1 este cel mai vechi satelit aflat pe orbita Pamantului

In ciuda numelui, Vanguard 1 a fost al 4-lea satelit artificial al Pamantului. Dar satelitul a marcat o premiera: a fost primul satelit alimentat cu energie solara. Lansarea sa din martie 1958 a constituit parte a raspunsului american la programul rusesc Sputnik care a reusit plasarea primului satelit artificial pe orbita, cu un an inainte, de asemenea testarea unei rachete purtatoare in cadrul proiectului Vanguard ce urma sa plaseze in spatiu mai multi sateliti. Satelitul in sine a efectuat masuratori geodezice asupra Pamantului, in plus, inginerii NASA au putut studia comportamentul sistemelor sale electronice la miscarea pe orbita pentru a pregati sateliti mai performanti.

Vanguard 1 a transmis informatii catre sol timp de 7 ani, pana la pierderea comunicarii dintre centrul NASA si satelit, insa ramane cel mai vechi satelit artificial aflat pe orbita Pamantului, predecesorii sai, Sputnik 1, Sputnik 2 si Explorer 1 cazand de pe orbita. Satelitul a inconjurat Pamantul de peste 200.000 de ori pana acum fiindu-i necesare aproximativ 134 de minute pentru o rotatie completa in jurul Pamantului.

Initial cei care l-au lansat au crezut ca Vanguard 1 va ramane pe orbita imprimata satelitului timp de aproximativ 2000 de ani insa intre timp inginerii NASA au descoperit fortele aerodinamice ce actioneaza chiar si in spatiu si efectele actiunii radiatiilor solare asa incat durata de viata corectata este de doar 240 de ani. Daca nu cumva in viitor se va lua decizia devierii sale de pe orbita pentru a se prabusi in atmosfera si arde. Nu foarte probabil din cauza valorii sale sentimentale.
 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Vanguard