Tendinte in .Ro


Variola a fost prima boala eradicata de om

Variola a fost prima boala eradicata de om

Cunoscuta si sub numele de Varsat sau Bubat mare, Variola a fost una dintre cele mai mortale boli cunoscute de omenire. Fiind o boala contagioasa, cu o rata ridicata a mortalitatii si cu o perioada de agravare foarte scurta, Variola a facut ravagii, la sfarsitul secolului al 18-lea ucigand cam 400.000 oameni pe an doar in Europa. In secolul al 20-lea numarul deceselor provocate de variola a fost estimat intre 300 si 500 de milioane(!) de oameni, in ciuda campaniilor masive de vaccinare. Vinovat a fost virusul variolei majora care avea o rata a mortalitatii de 30%-60% la adulti si chiar de 80% la copiii infectati, cealalta varianta a virusului, Variola minora fiind responsabila doar de 1% dintre decesele celor infectati.

Doar vaccinarea in primele 3 zile de la imbolnavire avea darul sa previna mortalitatea si sa reduca severitatea bolii. Tratamentul inceput intre zilele a 4-a si a 7-a de la imbolnavire putea oferi ceva protectie dar dincolo de aceasta perioada boala era mortala, decesul survenind intre a 10-a si a 16-a zi de la imbolnavire. Dintre cei care au supravietuit, o parte au fost desfigurati pe viata, boala manifestandu-se la nivelul pielii prin inflamarea celulelor sub forma unor pustule de dimensiuni semnificative care, dupa vindecare, au lasat cicatrici definitive.

Un baietel de 2 ani din Bangladesh a fost ultima persoana infectata pe cale naturala cu Variola major, in 1975, iar bucatarul unui spital din Somalia a fost ultima persoana infectata cu Variola minor, in 1977. A mai fost un accident fatal la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) in 1978 cand un fotograf a fost infectat din greseala, motiv pentru care cercetatorul responsabil cu manevrarea virusului s-a sinucis, pana in prezent nemaisemnalandu-se niciun caz de infectare cu virusul Variolei. Eradicarea bolii a fost certificata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii printr-o rezolutie emisa in 1980. Virusul se mai gaseste inca in zone controlate in cadrul Centrului de control si preventie a bolilor din Statele Unite si la Institutul de preparare a virusurilor din Siberia, in Rusia, cele doua tari refuzand sa distruga virusul pentru cercetari suplimentare.

Vaccinarea impotriva Variolei nu s-a mai efectuat dupa eradicarea virusului, vaccinul prezentand riscuri majore de aparitie a unor reactii adverse; asa incat o expunere chiar accidentala a populatiei la virusul variolei ar putea duce din nou la infectarea acesteia, cu consecinte greu de estimat.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Variola