Tendinte in .Ro


Deasupra unui lac din Venezuela apar fulgere in aproape fiecare noapte

Deasupra unui lac din Venezuela apar fulgere in aproape fiecare noapte

Fenomenul poartă numele de furtuna Catatumbo şi are loc la vărsarea râului Catatumbo în lacul Maracaibo din Venezuela. Fenomenul e cunoscut de secole iar uneori furtuna de fulgere durează şi câte 9-10 ore ore cu până la 300 de fulgere pe oră. Fulgerele sunt aproape continue și apar în formațiuni noroase cu înălțimi între 2 si 10 kilometri. Uneori furtuna de fulgere e vizibilă mai multe nopți la rând, alteori nopțile liniștite alternează cu cele “electrice”, în medie circa 140-160 de nopți pe an pun în scenă astfel de spectacole vizuale. De regulă furtunile de fulgere încep la o oră după lăsarea întunericului.

În 2010, fenomenul unic în lume a încetat pentru 2 luni, timp în care localnicii şi turiştii deopotrivă au fost îngrijoraţi că fulgerele ar fi dispărut pentru totdeauna, însă furtuna de fulgere a reînceput apoi la fel de brusc cum s-a oprit. Oamenii de ştiinţă nu au încă o explicaţie pentru producerea acestui fenomen, unii afirmând că se produce la întâlnirea unor curenţi de aer cald cu unii curenţi de aer rece sau graţie uraniului din zonă, pe când alte cercetări arată că gazul metan care iese la suprafaţă din mlaştini, la fel ca şi rezervele de petrol, fac posibil acest fenomen.

În vechime aceste fulgere erau puncte de reper pentru navigaţie iar localnicii încă le consideră semne divine, în vreme ce numeroşii turişti sunt fascinaţi de spectacolul uimitor al fulgerelor.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti