Tendinte in .Ro


Vertijet era un avion ce decola si ateriza vertical

Vertijet era un avion ce decola si ateriza vertical

Putin dupa al doilea razboi mondial o mana de ingineri americani si-au propus sa realizeze un avion capabil sa decoleze vertical, sa intre in regim de zbor orizontal imediat ce atinge nivelul optim al portantei apoi aterizarea sa se faca din nou pe verticala. O idee oarecum nastrusnica dar care a fost luata in serios, in joc fiind programul de dotare a submarinelor americane cu aeronave. Cercetarea inceputa in 1947 s-a soldat cu realizarea a doua prototipuri denumite X-13 Vertijet, folosite pentru teste si demonstratii intre 1955 si 1957, cea mai cunoscuta dintre ele fiind demostratia facuta in iulie 1957 la Washington cand una dintre aeronave a decolat vertical de pe un mal al fluviului Potomac, a traversat cursul de apa si a aterizat apoi, tot vertical, la Pentagon.

Cum avioanele erau prevazute in partea din spate a lor cu motoare cu reactie, pozitiile de decolare si aterizare ale lor se aflau la cativa metri deasupra solului, avioanele fiind agatate, cu ajutorul unui carlig montat in varful lor, de o sarma verticala suficient de rezistenta incat sa sustina greutatea de 3 tone a aeronavelor. Acestea erau lungi de 7,14 metri si aveau o anvergura a aripilor de 6,4 metri, putand atinge in zbor o viteza maxima de 560 kilometri pe ora si avand o autonomie de 307 kilometri. Dar desi testele si demonstratiile au fost considerate un succes, avioanele Vertijet nu au mai intrat in productie de serie din cauza lipsei unei cereri suficient de mari din partea armatei americane apoi proiectul a fost arhivat si abandonat.

Astazi cele doua avioane sunt expuse la muzeul aviatiei din San Diego respectiv la Muzeul National al Aviatiei Statelor Unite din Dayton, Ohio.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti