Tendinte in .Ro


Lui Einstein ii placea sa cante la vioara

Lui Einstein ii placea sa cante la vioara

Apropierea lui Einstein de vioara a fost una aproape impusa, mama sa tinand ca micul Albert sa urmeze cursuri de vioara inca de la varsta de cinci ani. Mama lui Einstein obisnuia sa cante la pian, fapt despre care spera ca avea sa influenteze in bine caracterul dificil de atunci al baiatului, Albert fiind deosebit de tacut si retras in primii sai ani de viata. De asemenea spera ca prin muzica baiatul ei sa asimileze mai usor cultura germana. Cert este ca in primii ani de studiu lui Albert Einstein nu i-a placut deloc vioara.

Schimbarea de atitudine fata de acest instrument si muzica in general s-a produs la varsta de 13 ani cand Albert a descoperit sonatele la vioara ale lui Mozart. S-a indragostit de muzica compozitorului austriac si dintr-odata si-a dat silinta sa invete sa cante cat mai bine la vioara. Chiar Einstein avea sa spuna mai tarziu ca “dragostea e un profesor mai bun decat simtul datoriei” iar el era intr-adevar indragostit de muzica lui Mozart. La varsta de 17 ani adolescentul Einstein a sustinut prima sa demonstratie in fata unui profesor de muzica elvetian care, ascultandu-i interpretarea unei bucati muzicale a lui Beethoven a remarcat la Einstein daruirea fata de partitura si o dragoste profunda fata de muzica.

Einstein a cochetat chiar cu spectacolele, ce-i drept de mici dimensiuni, avand aparitii episodice alaturi de muzicieni profesionisti in cadrul unor evenimente private, in mijlocul prietenilor sau cu ocazia unor concerte prilejuite de scopuri filantropice. Muzica l-a ajutat si sa depaseasca perioade cand cercetarile nu intrevedeau rezultatele scontate, Einstein retragandu-se in astfel de momente pentru a canta la vioara. (stii care sunt cele 3 familii celebre care au scris istoria viorilor?)

In cursul primelor sale vizite in Statele Unite la inceputul anilor 1930 Einstein s-a adresat conservatorului din Los Angeles, gasind in cvartetul Zoellner, unul dintre cele mai apreciate grupuri de muzicieni din primul sfert al secolului trecut, un sprijin pentru continuarea pasiunii sale pentru muzica. Desi grupul se retrasese de pe scenele Americii, muzicienii au stat alaturi de Einstein, ajuns deja o vedeta mondiala prin realizarile sale stiintifice, si au cantat impreuna legand o prietenie (vezi citate despre prietenie) care avea sa dureze pentru tot restul vietii sale.

Un alt cvartet l-a vizitat pe Einstein in anii 50 pe vremea cand cercetatorul lucra la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, este vorba de Cvartetul Juilliard, un grup de muzicieni originari de pe coasta de est a SUA (vezi harta Statelor Unite). Intalnirea lor cu Einstein a ramas legendara caci desi grupul a redus tempoul pentru a-i permite lui Einstein care canta la vioara sa tina pasul cu ei, membrii cvartetului au ramas impresionati de calitatea coordonarii si interpretarii lui Einstein.

Piesele pe care Einstein le interpreta la vioara singur sau alaturi de astfel de grupuri de muzicieni erau partituri de Mozart sau Beethoven, bineinteles cu o aplecare indeosebi spre cele ale lui Mozart. Slabiciunea sa pentru compozitorul austriac era atat de mare incat Einstein ar fi raspuns, fiind intrebat odata ce inseamna moartea pentru el, ca “moartea pentru mine inseamna sa nu il mai pot asculta pe Mozart”.

Te invitam sa vezi si citatele lui Albert Einstein, adevarate lectii de viata.

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti