Tendinte in .Ro


Sfantul Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul inainte sa-l urmeze pe Isus

Sfantul Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul inainte sa-l urmeze pe Isus

Anul nasterii sale ramane invaluit in mister, ca si anul nasterii fratelui sau mai mare, Petru, alaturi de care l-a insotit pe Isus in peregrinarile sale. Desi iudeu, numele sau este unul grecesc, provenind din “Andreia” care insemna in greaca veche “barbatie”, “vitejie”. Motivul este dat de faptul ca in vremurile acelea zona est-europeana era una helenistica, dominata de greci si polis-urile construite de acestia din sudul Europei pana spre Mesopotamia. Cei doi frati s-au nascut intr-o familie de pescari din satul Betsaida situat pe malul nordic al lacului Kinneret (Marea Galileei), in Siria, devenind la randul lor pescari inca din adolescenta. Indeletnicire care l-a facut pe Isus sa-i cheme pe cei doi frati sa i se alature spunandu-le ca vor deveni “pescari de oameni”.

Pana insa sa-l intalneasca pe Isus, cei doi frati Andrei si Petru au fost ucenicii lui Ioan Botezatorul, conform evangheliei lui Ioan. La un moment dat dupa botezul lui Isus, Andrei a recunoscut in acesta pe Mesia, fata de care Ioan Botezatorul spusese “Iata mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”. Se spune de atunci despre Andrei ca a fost “cel dintai chemat”. Importanta sa este recunoscuta in toate Evangheliile, unde Andrei este mereu enumerat intre primii patru dintre cei 12 apostoli.

Atat la chemarea lui Isus cat si la indemnul lui Ioan Botezatorul cei doi frati l-au urmat pe Isus Hristos devenind discipolii acestuia. Dupa invierea lui Isus Apostolii au ramas la Ierusalim pentru dezvoltarea crestinismului si formarea Bisericii crestine, dupa care s-au despartit plecand fiecare in alta directie pentru a propovadui credinta in Dumnezeu. Apostolului Andrei a plecat catre Peninsula Balcanica, Dobrogea si Ucraina, fiind insotit pana la Constantinopol de catre Apostolul Petru, fratele sau, care a ajuns la Roma. Dupa propovaduirea crestinismului in Balcani, Dobrogea si la nord de Marea Neagra, Andrei s-a intors in Grecia pentru a consolida comunitatile crestine create inainte.

In orasul grecesc Patras Andrei si-a gasit insa sfarsitul prin crucificare. Se spune ca a fost dorinta Apostolului Andrei de a fi rastignit pe o cruce in forma de X (Crux decussata), acum cunoscuta sub numele de Crucea Sfantului Andrei, considerandu-se nedemn sa fie rastignit pe acelasi fel de cruce pe care fusese rastignit Isus. Data mortii sale, 30 noiembrie (in anul 60) este si ziua in care toti credinciosii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti