Tendinte in .Ro


Regiunea Bordeaux are peste 60 de vinuri cu denumire de origine controlata

Regiunea Bordeaux are peste 60 de vinuri cu denumire de origine controlata

Producţia de vin din regiunea Bordeaux a început înainte de Hristos, la Saint Emilion, un orăşel din apropierea actualei metropole franceze, cunoscut pentru calitatea vinurilor produse aici, dar şi pentru frumuseţea oraşului. Romanii sunt cei care au adus lăstari de vita de vie în regiune pentru a mulţumi soldaţii din armată.

Cu toate aceste dovezi istorice antice, celebritatea vinului de Bordeaux începe în secolul 12, când regele Angliei, Henric Plantagenetul, se căsătoreşte cu ducesa Alienor a Aquitaniei, iar vinul roşu din regiune, devenită proprietate a englezilor, era exportat în Anglia. Astfel, a început popularizarea vinului de Bordeaux, iar astăzi regiunea are nu mai puţin de 60 de soiuri de vin cu denumire de origine controlată, vinuri roşii în special, dar şi albe sau rose, seci sau demi-dulci, licoroase sau fructate, vinuri de serie, dar şi vinuri scumpe, de colecţie.

Regiunea viticolă Bordeaux e împărţită în mai multe regiuni în funcţie de soiurile de vin care sunt produse: Saint Emilion, Medoc, Graves, Sauterne sau Libourne. În 1885, cu ocazia Expoziţiei Universale de la Paris, împăratul Napoleon al 3-lea a cerut clasificarea vinurilor din regiunea Bordeaux, clasificare care rămâne valabilă şi azi, în ciuda schimbării proprietarilor anumitor domenii viticole, a împărţirii terenurilor sau a schimbării plantaţiilor de vie. Vinurile sunt clasificare în 5 categorii în functie de teritoriul clasat, denumit de francezi cru.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Vinuri frantuzesti