Tendinte in .Ro


Complexul de vitamine B se regăseşte în carne şi în cerealele integrale

Complexul de vitamine B se regăseşte în carne şi în cerealele integrale

Dacă ne referim la vitamina B ca la o singură vitamină (cum e cazul vitaminei C sau D), facem o greşeală uriaşă. Este demonstrat faptul că nu există o singură vitamină B, ci mai multe vitamine care constituie complexul B, cele mai puternice substanţe cu efect antianemic cunoscute până acum în medicină.

Vitamina B1 este cunoscută ca tiamină, iar B2 si B3 sunt riboflavina, respectiv niacina (vitamina PP). B5, B6, B7, B9 si B12 fac şi ele parte din complexul de vitamine B, esenţiale pentru funcţionarea şi sănătatea organismului uman. Alte substanţe organice poartă şi ele numele vitaminei B, dar fără a fi neapărat vitamine (vitaminele B4, B8, B10, B13, B15 sau B17). Toate aceste vitamine se regăsesc concomitent în aceleaşi alimente şi sunt perfect solubile în apă, ceea ce face ca ele să fie zilnic eliminate prin transpiraţie şi urină. Din acest motiv este necesar ca rezerva de vitamine B să fie refăcută zilnic prin consumul de alimente care conţin complex B.

Vitamina B este considerată hrană pentru nervi, principalii beneficiari ai vitaminelor B, deoarece combat stresul, depresia, susţin metabolismul şi tonusul muscular. Pielea şi părul sunt şi ele susţinute de vitaminele B, dar şi funcţiile hepatice şi globulele roşii. Ele se găsesc în carne de pui, porc sau vită, în ficat, în ouă, lactate, în peşte şi fructe de mare dar şi în coaja cerealelor. Acesta este un motiv în plus pentru consumul de cereale integrale care, nefiind procesate şi deci nedecorticate, conţin vitaminele din coaja cerealelor. O sursă extrem de bogată de vitamine B este drojdia de bere. Prin prăjirea pâinii, prin congelarea legumelor (precum spanacul) sau prin rafinarea sfeclei de zahăr se pierd mare parte din vitaminele B pe care le conţin aceste alimente.

Vitamina B1 are un rol important în arderea carbohidraţilor iar vitamina B2 este şi ea la fel de importantă în metabolism. Vitamina B3 reduce colesterolul şi susţine procesul de eliberare de energie. Vitamina B9 sau acidul folic este necesar femeilor gravide şi are rol în formarea ADN-ului.

Complexul de vitamine B are trei duşmani care împiedică asimilarea ei: alcoolul, zahărul alb şi ceaiul negru. Dietele pentru slăbit, care aduc organismului puţini nutrienţi, pot şi ele cauza deficite ale complexului B. Persoanele vegane sau vegetariene, care nu consumă carne, ouă şi lactate pot avea deficienţe ale complexului B, de aceea este necesar să şi le procure din produse de soia sau chiar din capsule speciale cu vitaminele B.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti