Tendinte in .Ro


Vitamina C a fost descoperita abia in secolul al XX-lea

Vitamina C a fost descoperita abia in secolul al XX-lea

Despre beneficiile vitaminei C asupra sănătăţii se ştie din antichitate, chiar dacă atunci vitamina nu era definită ca atare, ci erau folosite alimente şi plante care o conţineau. Scorbutul, una dintre bolile care ducea la moartea unor echipaje întregi în perioada marilor descoperiri geografice, putea fi vindecată cu ceai de ace de molid şi frunze de tuia, despre care s-a descoperit ulterior că au în componenţă vitamina C. Lămâile, portocalele dar şi legumele verzi erau şi ele considerate benefice pentru apărarea organismului de scorbut, lucru demonstrat de experienţele căpitanilor de nave.

Abia în 1795 lămâile devin un aliment obligatoriu pe navele britanice iar cel mai probabil întârzierea se datorează lipsei banilor pentru cumpărarea citricelor. Între 1928 şi 1933 cercetători maghiari şi americani reuşesc să izoleze vitamina C, care era de fapt acid ascorbic. Conceptul de vitamină data la acea vreme de doar câţiva ani în ştiinţă. Ulterior s-a demonstrat faptul că eschimoşii, locuitori în zona arctică, nu se îmbolnăveau de scorbut datorită faptul că hrana lor, carnea crudă sau foarte puţin preparată la foc, le oferea suficientă vitamina C cât să fie rezistenţi la boli precum scorbutul. Aşadar, chiar dacă nu consumă plante sau citrice, ei îşi iau necesarul de vitamina C din carne.

În 1937, vitamina C este sintetizată în laborator de cercetătorii americani Haworth şi Hirst, iar Haworth va fi recompensat pentru munca lui în același an cu un premiu Nobel pentru chimie.

Vitamina C poate fi luată din citrice (lămâi, limes, portocale, mandarine, grepfruit, pomelo), din cătină, coacăze, afine, agrişe, măceşe, căpşuni sau kiwi, dar şi din legume verzi precum brocoli, varză, spanac, roşii, cartofi, ardei sau pătrunjel. De asemenea, ea poate fi achizionată la un preţ bun din farmacii, tablete, fiole sau picaturi, la recomandarea medicului. În orice caz, vitamina C este mai repede asimilată şi mai eficientă în lupta cu bolile dacă este organică, adică provenită din alimentaţie şi mai puţin din medicaţie.

În organism, vitamina C este esenţială pentru sistemul imunitar, dar ajută şi la prevenirea îmbătrânirii celulelor, la sintetizarea anumitor hormoni şi la regenerarea ţesuturilor, dar şi la menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi cartilajelor. Lipsa vitaminei C duce la apariţia diverselor boli precum: obezitate, varice, depresii, anemie, gingivită sau hemoroizi ori căderea părului. La un adult este necesară o cantitate zilnică de 60 mg de vitamina C pentru buna funcţionare a organismului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti