Tendinte in .Ro


Vitus Bering este considerat exploratorul nordului planetar

Vitus Bering este considerat exploratorul nordului planetar

Stramtoarea Bering, Marea Bering, Insula Bering, Ghetarul Bering si Puntea Bering, toate poarta numele celui care a contribuit in mod semnificativ la descoperirea nordului planetar. Este vorba de Vitus Bering, un explorator de origine daneza care si-a pus cariera in serviciul marinei ruse. Nascut la 12 august 1681, danezul a calatorit de tanar pe apele lumii, la varsta de 20 de ani ajungand deja in partea cealalta a lumii, in India. Revenit in Europa si fiindu-i remarcate calitatile de navigator, Bering este solicitat sa se alature marinei ruse, oferta pe care o accepta in 1703. Avea 22 de ani.

Dupa participarea la Marele Razboi al Nordului (1703) si la Razboiul Ruso-Turc (1710-1712) isi dedica cariera explorarilor, cartografiind extremul nordic al Rusiei si punand bazele unor orase in zonele de coasta. In 1725 tarul Petru I al Rusiei i-a solicitat lui Bering sa intreprinda o expeditie maritima pentru a vedea cat de mult se intinde Siberia catre est si sa vada daca continentele asiatic si nord-american sunt unite sau separate. Expeditia a avut loc in 1728, Bering reusind sa ocoleasca peninsula Chukchi, extremul estic asiatic, si sa coteasca catre sud-vest, marcand astfel separatia dintre cele doua continente si facandu-l sa-si doreasca sa exploreze si o parte din continentul nord-american. Stramtoarea care separa Asia si America a primit numele sau, ca si marea in care se intra odata traversata stramtoarea catre sud.

Propunerea sa vizand cercetarea continentului astfel descoperit a beneficiat de sustinerea tarului asa incat in 1741 Bering a pornit din nou catre est. A pus piciorul in Alaska, a cercetat sudul peninsulei, insulele Kodiak si Kayak. Insa la intoarcerea de pe coasta americana Bering a esuat cu corabia sa Sf Petru pe insula Avacia, de asemenea descoperita de Bering, dar nu a reusit sa supravietuiasca iernii. Si-a pierdut viata impreuna cu o parte din echipaj, din cauza frigului si a scorbutului. Insula a fost redenumita ulterior Insula Bering.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Vitus Bering