Tendinte in .Ro


Sonda spatiala Voyager 1 a ajuns la marginea sistemului nostru solar

Sonda spatiala Voyager 1 a ajuns la marginea sistemului nostru solar

Lansata la 5 septembrie 1977 dar in continuare functionala, sonda spatiala americana Voyager 1 are ca scop actual studierea spatiului interstelar dupa ce primele obiective, vizitarea planetelor Jupiter si Saturn, au fost atinse in aprilie 1979 respectiv decembrie 1980. Din februarie 1998 Voyager 1 este si va ramane obiectul facut de om aflat la cea mai mare departare de Pamant, in acea luna depasind sonda Pioneer 10 in ceea ce priveste distanta dintre Pamant si sonda. Din iunie 2010 Voyager 1 nu a mai inregistrat niciun vant solar emis de Soare, presupunandu-se ca acestea se intorc catre sistemul solar impinse inapoi de vanturile din spatiul interstelar.

Iar iunie 2012 este considerat momentul in care Voyager 1 a ajuns la marginea sistemului solar, datele inregistrate de sonda spatiala evidentiind trecerea ei printr-o zona tot mai bogata in particule provenind din afara sistemului nostru solar.

Semnalele radio transmise de Voyager 1 catre Pamant au nevoie acum de 16 ore si jumatate pentru a fi receptionate de sistemele de pe Pamant, timpul crescand pe masura cresterii distantei fata de planeta. Viteza actuala a sondei este de 17 kilometri pe secunda, la aceasta viteza Voyager 1 avand nevoie de aproximativ 40.000 de ani pentru a ajunge la cel mai apropiat corp ceresc din afara sistemului solar. Datele nu vor mai ajunge insa pe Pamant pentru ca sursa proprie de energie, un generator electric cu izotopi radioactivi de plutoniu, isi va termina combustibilul in jurul anului 2025, acest eveniment intrerupand doar transmiterea de informatii, sonda continuandu-si drumul prin abisul interstelar.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti