Tendinte in .Ro


Pana sa implineasca 16 ani Mozart concertase deja in toate orasele mari din Europa

Pana sa implineasca 16 ani Mozart concertase deja in toate orasele mari din Europa

Istoria pare sa se repete la nesfarsit in cazul copiilor geniali, acestia sunt sortiti sa aiba o viata fara copilarie, de cele mai multe ori pentru ca talentul lor trebuie slefuit prin munca asidua ca sa straluceasca, de alte ori pentru ca ambitiile parintilor sunt mai presus de dorintele copiilor. A fost si cazul lui Wolfgang Amadeus Mozart care, aratand un talent iesit din comun in stapanirea clavecinului si in compunerea unor bucati muzicale inca de la varsta de 5 ani, a fost luat de familie si dus/pus sa concerteze de foarte timpuriu.

Pe de o parte ambitiile tatalui de a-si vedea fiul recunoscut ca un geniu al muzicii, pe de alta dorinta ca odrasla lui sa aiba succes incat sa poata intretine familia, au fost considerate suficiente ca W A Mozart sa inceapa sa calatoreasca si sa munceasca inca de la varsta de 6 ani. Munchen, Viena, Frankfurt, Amsterdam, Paris, Londra, Milano, toate acestea l-au vazut pe Mozart, transformandu-l in copilul minune. Venetia, Florenta, Roma, Napoli si Bologna de asemenea. La Roma chiar, Mozart a cantat pentru Papa care l-a ridicat la rangul de cavaler. Nu implinise inca 16 ani cand avea deja Europa la picioare.

A concertat celor mai mari oameni ai continentului cum ar fi regele Ludovic al XV-lea sau imparateasa Maria Tereza a Austriei (in fotografie) plus o pleiada de baroni, duci, principi si regi. Evolutiile sale erau asteptate si rasplatite cu aplauze peste aplauze. Cu toate acestea cei 10 ani de calatorii nu si-au atins scopul, acela de a-l lipi pe Mozart de o curte regala care sa-l angajeze permanent si sa-l plateasca pe masura talentului sau, varsta fiindu-i astfel si principalul obstacol in privinta reusitei depline.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Wolfgang Amadeus Mozart