Tendinte in .Ro


Cum a castigat britanicul Wyndham Halswelle aurul olimpic la 400 metri alergand de unul singur

Cum a castigat britanicul Wyndham Halswelle aurul olimpic la 400 metri alergand de unul singur

Se intampla la Jocurile Olimpice de vara din 1908, gazduite de orasul Londra. Pentru finala de 400 de metri, care la vremea respectiva se desfasura fara binecunoscutele culoare individuale de alergare pentru atleti, erau aliniati la start patru sportivi: trei americani (John Carpenter, John Taylor si William Robbins) si un britanic (Wyndham Halswelle). Dintre ei, Halswelle ajunsese in finala cu cel mai bun timp din calificari, 48,4 secunde, nou record olimpic.

In cursa americanii au pornit mai bine. Halswelle obisnuia oricum sa traga tare pe ultima parte a curselor asa incat nu era o surpriza pentru nimeni faptul ca inaintea liniei drepte de la final britanicul se afla in urma americanilor John Carpenter si William Robbins. Se apropia insa rapid de acestia drept pentru care Carpenter s-a folosit de forta sa pentru a nu fi depasit, impingandu-l cu umarul pe britanic si obligandu-l pe acesta sa iasa usor de pe pista de concurs. Arbitrul a vazut gestul comis, a strigat “Foul!” (“Greseala”) si a anulat cursa, fotografiile facute cu acel prilej confirmand decizia arbitrului.

Finala a fost reprogramata pentru doua zile mai tarziu, fara Carpenter care fusese descalificat. Ceilalti doi sportivi americani au refuzat sa alerge in aceasta reluare a finalei asa incat Halswelle s-a prezentat singur la start, efectuand o alergare lejera pe distanta celor 400 de metri si castigand bineinteles cursa, finala si aurul olimpic. A fost singura cursa de atletism din istoria Jocurilor Olimpice desfasurata cu un singur concurent iar curand dupa eveniment a fost impusa si regula culoarelor individuale pentru atleti in aceasta cursa.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Jocurile Olimpice