Tendinte in .Ro


Lansarea YouTube.ro inseamna drepturi dar si obligatii pentru cei care posteaza clipuri

Lansarea YouTube.ro inseamna drepturi dar si obligatii pentru cei care posteaza clipuri

Aprilie 2013 a insemnat pentru lumea media romaneasca o premiera asteptata de multi, mai ales din randul creatorilor de clipuri si materiale video, ignorata de marea majoritate a consumatorilor de muzica si video pe Internet, o premiera care insa aduce cu ea schimbari semnificative pentru toti: lansarea YouTube.ro, varianta localizata pentru Romania a celebrului site de continut video. Chiar si cei care nu vor sa aiba de-a face cu varianta romaneasca a YouTube vor trebui sa depuna minimul efort de a schimba setarile pentru a avea acces la vechiul YouTube, cel destinat lumii intregi. Lansarea YouTube.ro inseamna insa mai multe beneficii, chiar daca si aparitia unor obligatii.

Sa vedem mai intai ce reprezinta lansarea YouTube Romania pentru YouTube: Romania este a 57-a tara care beneficiaza de un site localizat, prin localizare intelegand nu doar schimbarea limbii afisate in browserul de Internet ci si schimbarea continutului afisat vizitatorilor din Romania, acesta devenind preponderent romanesc. Un efort pe care YouTube si l-a asumat pentru ca vede in Romania nu doar o semnificativa piata de desfacere in aceasta zona a Europei careia i se adreseaza personalizat pentru o mai buna relevanta pentru consumatorii sai, ci si un potential partener, aceasta miscare urmand sa ii convinga pe tot mai multi advertiseri sa apeleze la YouTube ca la un canal de promovare a propriilor produse, acest lucru insemnand venituri pentru YouTube dar nu numai pentru YouTube ci si pentru cei care creeaza clipuri si materiale video.

Acestia, creatorii de continut pentru YouTube, vor creste atat in ceea ce priveste numarul lor cat si al materialelor postate pe YouTube dar mai ales al calitatii acestora. Pentru ca odata cu lansarea YouTube Romania, clipurile lor nu se vor mai amesteca cu cele publicate de alti utilizatori din intreaga lume ci doar cu cele realizate de alti romani. Mai putina concurenta inseamna sanse mai mari sa ajunga pe ecranele conationalilor care utilizeaza acest site, mai multe sanse sa fie apreciati si oamenii sa se aboneze la canalele lor, in acelasi timp o mai mare responsabilitate in ceea ce priveste calitatea materialelor postate pe YouTube, un “Abonati-va” la un canal care a atras atentia prin calitatea unui clip putand fi urmat la fel de usor de un “Dezabonati-va” daca respectivul canal dezamageste prin clipurile postate ulterior.

Creatorii de continut mai au un beneficiu de pe urma lansarii YouTube Romania, acela ca pot primi bani pentru vizualizarea clipurilor si materialelor lor de catre public. Iarasi, cu cat mai multe vizualizari, cu atat mai multi bani, iar numarul de vizualizari e direct proportional cu calitatea si viralitatea clipului video postat.

Tot pentru ei apar insa si obligatii, mai ales aceea de a respecta drepturile de autor. De exemplu utilizarea intr-un material propriu a unui segment video sau audio care nu le apartine poate duce la blocarea clipului de catre proprietarul de drept al imaginilor sau cantecului folosit ca fundal. Acest lucru fiind posibil datorita faptului ca YouTube scaneaza permanent clipurile postate pe site si, atunci cand intalneste un fragment video sau audio despre care stie ca se regaseste in biblioteca pusa la dispozitie de casele de discuri sau de filme, il informeaza pe proprietar, acesta putand alege printre altele blocarea clipului sau solicitarea de bani pentru utilizarea imaginilor sau melodiei.

In fine, pentru marea majoritate a utilizatorilor de YouTube, cei care doar vizualizeaza clipuri si materiale video, fie ele muzica noua, muzica populara, colinde, manele sau filmulete haioase, lansarea YouTube.ro inseamna o mai mare relevanta a recomandarilor facute de site, afisate pe prima pagina a YouTube, atunci cand efectueaza o cautare pe site ori in coloana din dreapta atunci cand vizualizeaza un clip. In cazul in care utilizatorii folosesc YouTube in timp ce sunt logati intr-un alt serviciu Google (cel mai des intalnit fiind Gmail-ul cu care multi stau deschis de-a lungul intregii perioade petrecute la calculator, fie la birou, fie acasa), site-ul YouTube poate fi personalizat asa incat sa fie afisate doar clipurile pe care vor sa le vada atunci cand sunt pe site, grupate dupa canalele preferate sau dupa gradul de noutate al materialelor video publicate de cei pe care ii urmaresc, fie ei artisti, case de discuri, institutii educationale, companii de divertisment, televiziuni sau pur si simplu prieteni care obisnuiesc sa posteze clipuri pe acest site.

YouTube.ro devine astfel un site romanesc pentru romani, mai apropiat de preferintele si obiceiurile noastre. YouTube nu ingradeste in niciun fel accesul la clipuri postate de utilizatori din restul lumii, acestea fiind la fel de aproape ca si pana acum, la cautare si chiar pe prima pagina in cazul folosirii site-ului ca utilizator logat si abonat la canalele respective chiar daca sunt din strainatate. Preferintele sunt preferinte.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti