Tendinte in .Ro


Zagreus a fost fiul lui Zeus, ucis de Hera si reincarnat ca Dionis

Zagreus a fost fiul lui Zeus, ucis de Hera si reincarnat ca Dionis

Un zeu prea putin cunoscut, in mare parte din cauza soartei sale tragice, Zagreus s-a bucurat totusi de o reincarcare ce l-a facut celebru. Fiu al lui Zeus si al Persefonei, Zagreus era socotit de catre tatal sau drept urmatorul stapan al Universului. O idee neimpartasita de Hera, sotia lui Zeus, care, geloasa, a hotarat sa faca orice ca Zagreus sa-si piarda viata. Planul sau a fost dus la bun sfarsit de catre titani, dusmanii zeilor olimpieni, care l-au ademenit pe copilul Zagreus pentru a incerca apoi sa-l prinda si sa-l omoare. Zagreus a incercat sa scape transformandu-se in mai multe animale printre care si sub forma unui taur pe care titanii l-au capturat insa, l-au taiat in bucati si mancat.

Interventia Persefonei si a lui Zeus a fost pe jumatate in zadar: fulgerele zeului i-au transformat pe titani in cenusa dar pentru Zagreus nu au mai putut face nimic. Atata doar ca Persefona a reusit sa recupereze inima fiului sau si, aceasta fiind inca vie, a fost luata si inghitita de catre Zeus.

A urmat impreunarea lui Zeus cu muritoarea Semele, fiica regelui teban Cadmus si a sotiei acestuia, Harmonia, in pieptul copilului astfel zamislit batand inima lui Zagreus. Inca inainte de a se naste copilul gelozia Herei si-a spus din nou cuvantul. Aceasta a convins-o pe Semele sa-i ceara lui Zeus sa i se infatiseze in splendoarea sa de zeu insa aparitia acestuia inconjurat de fulgere si tunete a cauzat moartea lui Semele. Din nou pus in situatia de a-si salva odrasla, Zeus a luat copilul inca nenascut si l-a ascuns in coapsa sa, de unde l-a nascut atunci cand i-a venit sorocul. Mai mult, pentru a-l ocroti de ura Herei, Zeus l-a incredintat pe Dionis regelui Athamas si sotiei acestuia, Ino, apoi, dupa ce Hera l-a gasit la curtea lui Athamas, nimfelor de la Nysa. Mai tarziu, cand Dionis a crescut, acesta a coborat in Infern pentru a-si intalni mama si, obtinand acordul lui Hades de a o elibera din lumea mortilor, Dionis a luat-o pe Semele cu el pe muntele Olimp.

Zeul coborat pe pamant unde si-a trait o mare parte din existenta i-a invatat pe muritorii din Tracia, Egipt, Siria, Frigia si chiar India sa cultive vita de vie iar pe cei nevoiasi i-a ajutat facand sa tasneasca din pamant lapte, vin si miere. Motiv pentru pamanteni sa i se inchine ca zeu al vinului si al vitei de vie, al extazului si fertilitatii, celebrandu-l cu sarbatori ce durau cate trei zile, pline de cantece si dansuri si sacrificand tauri pe altarele templelor.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti