Tendinte in .Ro


Primul zbor low cost din lume a decolat din SUA

Primul zbor low cost din lume a decolat din SUA

Prima companie de zbor care a operat în sistem low cost este considerată a fi Southwest Airlines, o companie americană din Dallas, Texas. Pionieră în domeniu, a început să practice preţuri mici pentru zboruri în 1971 şi a început să aibă profit de pe urma zborurilor ieftine doar 2 ani mai târziu. Compania era deţinută de un fost avocat pe nume Herb Kelleher. Pentru a atrage clienţii la noua formulă de zbor Southewest oferea la îmbarcare câte o sticlă de alcool iar stewardesele au renunţat la costumul clasic şi au adoptat ţinute lejere în pantaloni scurţi.

Ulterior conceptul s-a mutat în 1990 şi pe bătrânul continent, în Europa, unde a luat naştere compania Ryanair, azi cea mai cunoscută companie low cost dar şi cea mai ieftină dintre cele care practică preţuri mici.

Diferenţa dintre companiile de linie şi companiile low cost nu ţine de siguranţa zborului ci de facilităţile oferite pasagerilor. Astfel, pentru a micşora preţurile, companiile low cost nu oferă pasagerilor masa decât contra cost. Scaunele din avion sunt apropiate între ele iar spaţiul de la picioare este redus. De asemenea nu există nici surse de divertisment pentru pasageri cum ar fi televiziunea sau internetul iar locurile în avion nu sunt repartizate la cumpărarea biletelor de zbor ci sunt oferite direct la îmbarcare. Bagajele de cală sunt taxate separat şi nu există cabine premium pentru calatori, deci avioanele au o singură clasă de pasageri.

De obicei, companiile low cost au zboruri cu un singur tip de aeronavă iar unele zburau până în anii 2000 cu aeronave mai vechi. După anii 2000, mai ales datorită reglementărilor, companiile low cost au început să achiziţioneze aeronave noi de mai mici dimensiuni, cu consum eficient de combustibil. De multe ori, tot pentru scăderea costurilor, aeroporturile unde aterizează zborurile low cost sunt mai departe de marile oraşe, deci călătorii trebuie să ţină cont şi de achizionarea unui bilet cu transportul terestru până în oraşele mari.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti