Tendinte in .Ro


Zefir era zeul vantului de apus

Zefir era zeul vantului de apus

Era cunoscut si sub numele de Zephyrus sau mai simplu Zephyr, ca si Favonius in mitologia romana. Zefir era considerat de catre greci zeul vantului de apus, fratele lui Eurus – vantul de rasarit, Boreas – vantul de miazanoapte sau din nord, si Notus – vantul de miazazi sau din sud. Dintre cele patru vanturi Zefir era cel mai bland, aducatorul caldurii si vestitorul primaverii.

Legendele despre Zefir sunt destul de tumultuoase, zeul avand mai multe sotii. Una dintre ele era chiar sora sa Iris – zeita curcubeului (vezi aici un curcubeu tropical); o alta, Cloris – zeita florilor, pe care zeul a fost nevoit sa o rapeasca pentru a-i castiga dragostea si iubi, rivalul lui Zefir pentru inima zeitei fiind chiar Boreas, fratele sau. Din dragostea lor s-a nascut Carpus – “fructul”.

De asemenea Celeno, o alta sora a lui Zefir i-a fost acestuia sotie, Celeno fiind o harpie – o fecioara frumoasa si inaripata, intruchiparea viciilor umane. Copiii lor au fost Balius si Xanthus, caii eroului Ahile.

Dar, de departe, cea mai controversata poveste a fost cea a lui Hyacintos, un print foarte atragator din Sparta. Legenda spune ca Zefir s-a indragostit de el si i-a facut curte, avand insa un rival in persoana zeului Apollo. Cei doi s-au luptat pentru inima baiatului care in cele din urma l-a ales pe Apollo. Innebunit de gelozie, Zefir i-a surprins cu alta ocazie pe Hyacintos si Apollo in timp ce acestia aruncau discul, o activitate preferata a lui Hyacintos, Zefir starnind vantul si pravalind discul in capul printului si cauzandu-i acestuia moartea. In semn de pretuire Apollo a creat floarea numita zambila din sangele lui Hyacintos.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Zeul vantului