Tendinte in .Ro


Reginele din Egiptul Antic erau considerate sotii ale zeului Amon

Reginele din Egiptul Antic erau considerate sotii ale zeului Amon

Zeul Amon era venerat de catre egipteni inca din anii 2600 i.Hr. asa cum rezulta din textele inscrise in piramidele din acea perioada, ca zeu al vantului, numele sau insemnand si “ascuns, invizibil”. In secolul al 20-lea i.Hr. importanta sa a crescut brusc devenind zeul ocrotitor al cetatii Teba, capitala Egiptului din acea vreme. Mai tarziu, prin anii 1500, Amon a fost recunoscut ca zeu principal al tuturor egiptenilor, prin fuziunea sa cu zeul Ra al soarelui. Tot din aceasta perioada reginele egiptene capata un rol important in viata spirituala a poporului, fiind considerate nu doar sotiile faraonilor ci si sotii ale zeului Amon.

Dupa inca circa 500 de ani, incepand cu anii 1000 i.Hr., reginele sunt absolvite de aceasta masura, locul lor fiind luat de cate o ruda de sex feminin a regelui sau reginei, o printesa desemnata inca din copilarie sa preia functia religioasa a reginei pentru a fi considerata sotia zeului Amon. Cea aleasa are obligatia de a ramane pura pe tot parcursul vietii sale, ducand o viata separata de cea a comunitatii si curtii regale si pastrandu-si fecioria pe viata. Regii egipteni, considerati fii ai zeului Amon, se inchina si acestor sotii-desemnate ale zeului, recunoscandu-li-se locul in viata religioasa si fiind venerate pentru faptul ca sunt sotii ale unui zeu, iubite de acest zeu si stapane a tot ce inconjoara soarele.

Sotiile zeului Amon beneficiaza nu doar de recunoastere ci si de avere: au propriile stabilimente in cadrul cetatii si sunt servite de proprii slujitori precum regele, de asemenea se gaseste pe acelasi rang cu faraonul (n.a. Faraon este titlul dat regelui incepand cu anii 1500 i.Hr.). Egiptenii considera ca sotiile zeului Amon pot vorbi cu acesta prin legatura astfel creata, sa aduca indicatii din partea acestuia si sunt cele mai indreptatite sa aduca jertfe zeului Amon. Urmarea a fost ca sotiile zeului Amon au devenit in timp nu doar centrul religiei egiptene ci si centrul politicii curtii regale.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti