Tendinte in .Ro


Zeului Apollo i se spunea si Abaeus

Zeului Apollo i se spunea si Abaeus

E drept ca a existat un singur zeu Apollo dar atunci cand ii rosteau numele, unii ii spuneau Apollo Abaeus. Al doilea sau nume este un epitet toponimic a carui origine se afla in denumirea orasului Abae din regiunea greceasca Phocis. In acest oras zeul Apollo avea un templu care ii era dedicat precum si un oracol.

Mai cunoscut decat oracolul din Abae este oracolul din Delphi, in templul sau din acest oras Apollo aducand o serie de preotese si preoti alesi cu grija pentru a indeplini rolul de oracol. Preotii templului aveau posibilitatea de a vorbi cu zeul Apollo, de a-i adresa intrebari si primi raspunsuri de la acesta, fiecare avand un rang si o putere de a dezvalui oaspetilor lor informatii despre evenimentele viitoare. Cel mai bun dintre ei era cunoscut drept Oracolul. Din Delphi, apoi, odata cu ridicarea templului in orasul Abae, si in aceasta asezare greceasca.

Subiectele ce puteau fi abordate in fata oracolului erau bine determinate si destul de putine pentru ca zeul Apollo de la care preotii asteptau la randul lor raspunsuri nu era disponibil pentru orice intrebare si orice muritor. Mai mult, raspunsurile date celor care apelau la oracol erau de cele mai multe ori enigmatice, in unele cazuri enuntate sub forma unor ghicitori complexe. Cel mai cunoscut client al unui oracol grecesc a fost Alexandru cel Mare care, consultand oracolul din Delphi a primit urmatorul raspuns: “Esti de neinvins”. Suficient pentru conducatorul macedonean ca sa inceapa fabuloasa sa campanie de cucerire a lumii. Se spune ca una dintre fiicele lui Apollo, devenita ea insasi preoteasa in templul de la Delphi si avand calitatea de oracol, ar fi prezis chiar nasterea lui Isus Hristos.

Un alt oracol al lui Apollo, pe langa cele de la Delphi si Abae a mai fost cel de la Cumae, o antica asezare greceasca aflata in peninsula italica, in fapt prima colonie greceasca pe teritoriul continental al actualiei Italii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti