Tendinte in .Ro


Romanii au izolat Scotia de Anglia construind un zid de 120 km

Romanii au izolat Scotia de Anglia construind un zid de 120 km

Imparatul Hadrian i-a urmat la tron lui Traian, cel considerat de catre romani drept cel mai bun conducator militar al Imperiului Roman de la Caius Iulius Caesar, o mostenire pe cat de mare pe atat de dificila prin prisma teritoriilor imense ce faceau parte din imperiu. Iar Hadrian nu a dorit sa continue politica expansionista a lui Traian, vrand insa sa ofere imperiului o perioada de liniste si stabilitate de care provinciile sa beneficieze pentru consolidarea culturilor si dezvoltarea economica, veniturile nemaifiind indreptate catre sustinerea cheltuielilor de razboi decat in cazuri extreme.

A calatorit in toate provinciile imperiului, ceea ce i-a atras supranumele de “imparatul calator” dar a putut astfel sa-si observe supusii si popoarele asupra carora domnea, sa infiinteze orase noi si sa le dezvolte pe cele existente. Politica sa pacificatoare a dus in est chiar la abandonarea teritoriilor cucerite de Traian, Mesopotamia si Armenia, provincii considerate prea greu si costisitor de mentinut in interiorul imperiului data fiind opozitia popoarelor respective fata de ocupatia romana; de asemenea Hadrian a cerut intarirea tuturor granitelor pentru evitarea invaziilor din afara imperiului, date fiind lungimea granitelor sale si invecinarea cu o multime de popoare razboinice.

In celalalt capat extrem al imperiului, pe insula Britannica (Marea Britanie de astazi), vizita facuta de imparatul Hadrian in anul 122, la cinci ani de la inscaunarea sa drept conducator al Imperiului Roman, l-a convins pe acesta asupra importantei securizarii granitei de nord a imperiului, dincolo de ea gasindu-se popoarele pictilor si caledonienilor ce traiau in Scotia de astazi si care putea pune oricand in pericol ocupatia romana din Britannia. Drept pentru care Hadrian a poruncit construirea unui zid care sa izoleze teritoriile de dincolo de limitele stapanirii romane si sa asigure apararea acestora. A fost ales un amplasament strategic, anume cea mai ingusta portiune din Britannia, intre gura de varsare a raului Tyne in Marea Nordului la est si gura de varsare a raului Eden in Marea Irlandei la vest, o distanta de 120 de kilometri de-a lungul careia a fost ridicat un zid de 6 metri inaltime si 3 metri latime. Zidul, numit si zidul lui Hadrian, a fost acoperit cu tencuiala alba, fiind astfel vizibil de la mare distanta, stralucind chiar in zilele insorite ca o reflectare a puterii Romei.

De-a lungul celor 120 de kilometri ai zidului erau amplasate nu mai putin de 320 de turnuri de observatie, asadar la mai putin de jumatate de kilometru departare unul de celalalt, pentru facilitarea comunicarii cu mijloace vizuale intre ele, de asemenea soldati romani patrulau permanent pe langa zid. In spatele zidului lui Hadrian se gaseau 17 asezari umane, parte dintre ele militare, parte sate si mici orase cu rol de aprovizionare si comercial. Cele 80 de porti ale zidului asigurau schimburile comerciale intre populatiile britanica si cele de dincolo de zid, acestea nefiind interzise datorita faptului ca romanii incasau vama de la toti cei care treceau prin porti intr-o parte sau alta.

Zidul lui Hadrian a servit drept granita de nord pentru Imperiul Roman timp de 20 de ani, in 142 imparatul Antoninus Pius deplansand aceasta granita cu aproximativ 160 de kilometri mai la nord si, urmand exemplul predecesorului sau, a cerut la randul lui construirea unui nou zid, zidul lui Antoninus, intre ale doua puncte de ingustime ale insulei, 63 de kilometri intre gurile de varsare ale raurilor Forth la est si Clyde la vest. Zidul lui Antoninus era insa mai putin impunator decat zidul lui Hadrian, avand doar 3 metri inaltime si 5 metri latime, servind insa aceluiasi scop, de izolare a popoarelor scotiene de teritoriile romane. Dupa alti 20 de ani insa romanii au fost nevoiti sa isi retraga garnizoanele la nivelul zidului lui Hadrian datorita conflictelor cu razboinicii din nord si dificultatii apararii teritoriului de la nord de zidul lui Hadrian.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti