Tendinte in .Ro


Numele zilelor saptamanii vin de la zei si planete

Numele zilelor saptamanii vin de la zei si planete

Luni
Ca si Lundi in franceza, Lunedi in italiana si Lunes in spaniola, numele vin de la Luna. Denumirile anglo-saxone, Monday in engleza, Montag in germana si Maandag in olandeza vin de la acelasi astru avand originile in Moon Day respectiv vechiul cuvant monandaeg – ziua lunii.

Marti
Similarele Mardi in franceza, Martedi in italiana si Martes in spaniola provin de la planeta Marte. In vreme ce Tuesday-ul englezesc, Tirsdag-ul danez si Tisdag-ul suedez vin de la zeul scandinav Tyr.

Miercuri
Zeul Mercur si-a facut locul in calendar atat la noi cat si la francezi: Mercredi, italieni: Mercoledi si spanioli: Miércoles. Englezescul Wednesday vine de la zeul Odin (Wodan), ca si olandezul Woensdag.

Joi
Denumirile latine sunt la fel de apropiate: Jeudi in franceza, Giovedi in italiana, Jueves in spaniola provin de la Jupiter. Romanii numeau aceasta zi “dies Jovis” – “ziua lui Jupiter”. Thursday din limba engleza provine de la zeul Thor. Ca si denumirea Torsdag din limbile scandinave.

Vineri
Vendredi in franceza, Venerdi in italiana si Viernes in spaniola, ziua de vineri isi trage numele de la zeita si planeta Venus, ziua mai fiind numita de romani “dies veneris”. Friday in engleza vine de la zeita scandinava Frigg. In vechile limbi germanice numele zilei era Frigedag, actualmente Freitag in germana si Vrijdag in olandeza.

Sambata
Ziua lui Saturn se regaseste si in frantuzescul Samedi, italianul Sabato si cuvantul spaniol Sábádo. Cum in limbile anglo-saxone denumirea era Sater daeg, limbile moderne au preluat-o ca Saturday in engleza, Samstag in germana si Zaterdag in olandeza. In Scandinavia, Lördag in Suedia, Lørdag in daneza si norvegiana, traducerea inseamna “ziua spalatului”.

Duminica
Dimanche in franceza, Domenica in italiana, Domingo in spaniola, originea se gaseste in latinescul Dominica – ziua lui Dumnezeu. Sunday-ul englezesc, ca si Sonntag-ul german si Zondag-ul olandez provin de la Sun Day – ziua soarelui.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Zilele saptamanii