Tendinte in .Ro


Constelatia si zodia Gemeni isi au originea in mitul lui Castor si Polux

Constelatia si zodia Gemeni isi au originea in mitul lui Castor si Polux

Legenda gemenilor incepe cu pasiunea pe care Zeus a facut-o pentru Leda, sotia lui Tindar, regele Laconiei. Cum zeul stia ca dragostea lui nu avea sa fie impartasita si de regina, Zeus a decis sa o pacaleasca pe Leda. S-a transformat intr-o lebada care, urmarita in zbor de catre un vultur, s-a aciuat in bratele reginei despre care stia ca adora multimea de lebede ce traiau linistite pe apele raului Eurot din apropierea curtii regale. Regina Leda, uimita de albul pur al pasarii infricosate a tinut lebada in brate si a mangaiat-o ca sa-i treaca spaima, Zeus fiind nespus de fericit ca se gasea la sanul reginei careia i-a dat si un sarut. Astfel s-a consumat iubirea lor. Cum Leda s-a iubit in aceeasi zi si cu sotul ei, la timpul potrivit Leda a adus pe lume doua perechi de gemeni, baiat si fata fiecare: Castor si Clitemnestra copiii regelui Tindar, Polux si Elena, copiii lui Zeus.

Castor si Polux, unul muritor, altul nemuritor, au crescut impreuna sub grija zeului Hermes care i-a invatat sa lupte, sa mearga pe mari si sa se apere unul pe celalalt, cei doi fiind un model de vitejie si de dragoste frateasca. Au nimicit cetele de talhari ale vremurilor respective, s-au luptat cu fiul lui Poseidon, au eliberat-o pe Elena, sora lor din mainile lui Tezeu, regele Atenei, care o rapise, dar originea lor i-a despartit atunci cand intr-o lupta Castor a fost ranit mortal.

Vazandu-l ramas fara fratele sau, Zeus hotaraste sa-l ia pe Polux intre cei nemuritori pe muntele Olimp dar Polux refuza. Ii cere lui Zeus sa-i dea din nou viata lui Castor renuntand el insusi la nemurire sau il va urma pe fratele sau in Infern pentru totdeauna, fratia lor fiindu-i mai draga decat tovarasia zeilor. Zeus s-a induplecat ca fratii sa ramana impreuna, invoindu-se insa cu ei ca jumatate de an cei doi sa traiasca in Olimp iar cealalata jumatate de an in Infern. Mai apoi Zeus a renuntat la cererea lui ca gemenii sa coboare in Infern si a ales sa-i preschimbe intr-o constelatie: constelatia Gemeni.

Odata cu aparitia astrologiei si diviziunea cerului in semne zodiacale a aparut si zodia Gemeni, una dintre cele douasprezece zodii din horoscop, asociata constelatiei cu acelasi nume. In secolul al doilea astronomul Ptolemeu a descris 48 de constelatii pe cerul noptii, constelatia Gemeni fiind una dintre acestea, in cadrul ei Castor si Pollux fiind cele mai stralucitoare dintre cele 85 de stele ale constelatiei, vizibile cu ochiul liber. Constelatia Gemeni azi este una dintre cele 88 de constelatii moderne vizibile din cele doua emisfere ale Pamantului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti